Historien bygger framtiden och traditionen skapar stoltheten!

Vikingarna valde Vallentuna som sin naturliga mötesplats för ca 1000 år sedan, Gustav Wasa sägs vara född i Vallentuna för ca 500 år sedan. Under århundraden har ett rikt bondelandskap skapats av bönder och lantarbetare. I mitten av 1800-talet valde bönderna att bygga sin kvarn på höjden av kullen ovanför Vallentunasjöns norra ände.

Före andra världskriget startade Sme-Kalle sin smedja mellan dagens gymnasium och vårdcentralen för att serva böndernas redskap och sko deras hästar. Åkerinäringen växte sig stark efter kriget. Rydells Blommor och Aerosol drivs i fjärde generation och många andra företag drivs i andra och tredje generation. På 50-talet kom bröderna Lindal till Vallentuna och startade Maskin Tellus som när det var som störst sysselsatte över 300 personer och byggde vidare på Vallentunas stolta företagartraditioner.

Kvarnen brändes ner för sex år sedan och vi är många som saknar symbolen för företagande och besöksnäring där den stod, stolt och stark på kullen vid utebadet.

Med kvarnen återuppbyggd kan företagandet få tillbaka symbolen för styrka och stolthet. Kanske skulle även en miniatyr av kvarnen vid varje infartsväg stolt kunna hälsa besökare och jobbhemvändare “Välkommen till Vallentuna“, och på baksidan lika stolt hälsa “Tack för besöket i Vallentuna och välkommen tillbaka“.

Jag ser med glädje fram mot att återuppbygga och använda kvarnen som en symbol för strävan att utveckla och stimulera företagare till att skapa nya jobb och förbättra vårt Vallentuna till allas glädje!

Lämna ett svar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *